Thursday, May 05, 2011

Susahnya Bila tak Nampak


Assalamualaikum

"dari kerana mata, yang mempunyai kuasa...oooo aku tergoda, aku tergoda terkecewa"

hehhehe...senang ati nampak.=)

"mata"..korang ada mata kan? yang buta pon ade mata jugak. tapi apa rasa kalau kita tak nampak.??

Alhamdulillah aku masih diberikan penglihatan. walaupon dah ditarik sedikit nikmat penglihatan...namun aku masih bersyukur..Alhamdulillah..so aku melihat dengan bantuan alat lain.

aku ingat lagi first sekali aku pakai cermin mata masa aku form 5.. mula2 tu punye la segan nak pakai.. tapi sedo la diri tu kalau dah rabun tu rabun jugak...

rabun.. ada dua jenis rabun..
::rabun dekat (myopia)
::rabun jauh(hyperopia)

rabun dekat
memiliki bentuk kornea yang terlalu melengkung atau bola mata yang terlalu panjang.
Ini akan menyebabkan cahaya difokuskan ke bahagian hadapan retina dan bukannya
ke atas retina seperti yang sepatutnya. jadi kita punya image tak terkena pada "yellow spot"
kebiasaan yang rabun dekat ni kanak2 atau remaja..so aku rabun dekat la...

rabun jauh
Ini terjadi apabila bentuk kornea kurang melengkung atau bola mata terlalu pendek
dan menyebabkan cahaya bertumpu ke bahagian belakang retina. Bayi dan kanakkanak kecil lebih cenderung untuk rabun jauh. Keadaan ini akan menjadi lebih baik
apabila mata semakin membesar dan menjadi lebih panjang.
yang ni pulak kebnayakannya pada orang2 tua.

so apa yang kita tau tebalik...=)

Tanda­tanda rabun mata

Rabun dekat(myopia)
• Objek dekat boleh dilihat dengan jelas tetapi objek jauh menjadi kabur
• Kanak-kanak mungkin akan mengecilkan mata apabila cuba melihat objek yang jauh
• Kanak-kanak sekolah tidak dapat melihat papan hitam dengan jelas
• Kanak-kanak mungkin meletakkan buku dekat ke muka ketika membaca

Rabun jauh(hyperopia)
• Objek dekat menjadi kabur tetapi objek jauh boleh dilihat dengan jelas
• Kanak-kanak mengalami masalah ketika membaca atau menulis
• Kanak-kanak mungkin akan mengadu mata menjadi penat setelah membaca selama
beberapa jam
• Kanak-kanak dengan rabun jauh juga boleh juling

sumber: infosihat.gov

tq mr infosihat...=)

ni yg first aku pakai. than masa aku nak masuk sem 2 dia hilang..aku pon tak tau letak mana. than dah siap yang baru..adik aku jumpe kat tepi katil...waduh3...



ni pulak yang ke 2.. aku beli lpas yg first tu hilang. than masa balik cuti sem baru ni aku nak lap...sat lagi..patah..pergh...sayang gila..than pegi la kedai nak repair, ingt nak tuka power sbb rasa pening kepala. lpas tu my abah kata..angkat yang baru je..aku terpinga2 buat2 tak tau..rezeki2...lepas tu dapat la yang bawah ni....


terima kasih Abah..=) tapi yg ni aku simpan je untuk dipakai masa tengah hari..=)

dan yang ni takde power pon...sesuai untuk begaya..=)
selalu aku pakai nak balik U dan balik kluang..so kalau jumpe budak smart pakai spect ni aku la...kuang3

Alhamdulillah kita dikurniakan nikmat penglihatan..dan jagalah nikmat tu kawan sebab kita akan ditanya adakah kita mengunakan nikmat itu kejalan yang benar???

so gunakan dan jagalah=)


sebelum tu aku nak cari pemilik selipa ni.. sapa yang muat boleh la jumpe aku disini ya...(^_^)v

::wassalam::

32 comments:

Nu_Izz said...

hee makan carrot banyak2 ye ..t mata sehat =) smpi dh 3 spek pakai.. ganas btol.. yg ray ban tuh xtahan ye .. g k.l xnak pkai lak .. hahaha btw, jngn dok ngadap lappy je .. jaga lah mata anda =)

ARAJ said...

heehhe..bukan ganas tapi tu rezeki nmnye..hihihih.. aritu takde lagi rayban tu...=) mcm mne taknak ngadap lappy kalau nak buat keje??hehehhe

Nur Atikah said...

saya tau tok ngulu rabun...so sy sebagai anak pengikut tok ngulu pon rabun jugak...hehe
sy nk tnye ape perasaan tok ngulu klo cermin mata dipijak oleh kwn baik tok sendiri..huhu
hakikatnya syuhada telah memijak cermin mata saya waktu di surau plkn..huwaaaa
nasib baik kawan..huhuhu

ARAJ said...

terima kasih memahami....hmm rasanya oke kot..sbb adik aku aritu pijak spect aku...tu yg spect first...patah 3 beb...=)..sabar jo den

Nu_Izz said...

hahaha arituh xde lg ye ray ban tuh .. pasni kalo g k.l bole lah pkai ye .. begaya sakan lah . haha kalo nak wat keje xpe . tp jarak kn slet lappy ngn mata . tgk dr gmbr kat antara post dlm blog ni ade gmbr anda dekat juag dengan lappy =) haa mane lah mata tuh xnmpk .. :P bila adik anda patah spect anda smpi 3 itu situasi yg sngt la comel =)

iffizulkefli said...

heheh guna kan lah mata dengan sebaek2 nyek..betol tuh.rajin2 minom atau mkn carrot..elok tok mata.hehe

ARAJ said...

@nu_izz: ahhaha..comel??dia gelabah masa tu..nsib bek aku ni baik..ahahhaha....bila lagi la agak nak g KL...hihihih....

@iffi: yup..kau pon sama...dah bnyak dah aku mkn carrot gigi pon dah mcm arnab...tapi takde rezeki nak baik lagi..=)

iffizulkefli said...

heheh setiap kali nak g mane2 jek ko mesti bawak carrot.haha pelindung ko..jhahaha

ARAJ said...

over no la tu....ahhahhaa...aku jarang makan carot saje...klu tomato tu ye la...hihihi

Nu_Izz said...

tomato untuk la kulit la raman .. hahah mkn carrot dah jd cm gigi arnab . hak3 .. gambo mase kcik2 nmpk beno gigi arnb nye .. haa dtg la k.l lg ..tp confirm xsoh dtg kuis lg .. hak2 . . ampun yaa

ARAJ said...

hehhee..dah besar pn ade lagi gg arnb ni..cume tak tunjuk je...harta pusaka nie..hihihih...mmg taknak dtg pon kuis tu..=)

iffizulkefli said...

hahaa pape la..yg penting ko mkn..haha

ARAJ said...

ahahha..risau beno ko kat aku...ahahhaha..ttakpe..aku makan

Nu_Izz said...

hahhaha harta pusaka la sngt . kang dr adek ko ptah kn spect ko dy terpatahkn gigi arnab ko lak .. hek3 guraw je .. haha ak pon da xmo g kat kuis tuh .. suffer .. hahaha len kali xpyh lah bkak cap yg korang pkai tuh .. wt xreti je kat pak guard tuh =)

ARAJ said...

eah jngn la...sedih nnt..hihih...cap tu dah takde...malas nak pakai cap lagi...

Nu_Izz said...

xpe gigi arnab xde tumbuh gigi kapak .. haha aigoo nak berubah image kah ?? dah xmo pkai cap lg ..

ARAJ said...

heheheheh.....okeh la tu...bukn nak ubah image...sje nak ubah angin

Nu_Izz said...

hahaha apa kata lepas ni pkai kopiah/songkok lak =) kembali mase zaman jd prefect kt school dlu . pkai songkok =)

ARAJ said...

ingt pon nak mcm tu...macam imam muda dah nnt..=)

iffizulkefli said...

yerk la....mesti la wisau..t sape nk komen tok kem kter...ko xnmpk sush la nnti..hahahah

ARAJ said...

haagaa...aritu pon aku oke je tak pkai spect...yg koman suara..bukan mata...ahahahaa...tak payah la aku segan sngt kat depan tu nnt..hihih

iffizulkefli said...

senang la cmtuh kn...xnmpk..senang...xde la segan sgt kn..haha

ARAJ said...

hahhaa..yap..betul..tu pon boleh elakkan gemuruh

Nu_Izz said...

elok lah jugak tuh .. get ready tok imam muda musim ke 3 .. wakil dr kluang johor kan =)

iffizulkefli said...

hehe betol...mcm kawan akuh..die rabun au..kalau prsentation die xnak pkai spect..haha untung la cmtuh kn..:)

ARAJ said...

hehhee..insyaAllah..tapi ilmu tak cukup lagi nak jadi imam yg macam tu..=)

ARAJ said...

hehhee...aku sllu pakai je spect...tak bukak pon...best ape =)

Nu_Izz said...

sokay .. idup kite perlukn improvement .. improve ourself =)

ARAJ said...

yup3...tapi slow2 kne improve siket2..baru dapat kualiti..=)

Nu_Izz said...

yup3 yg pnting kualiti bkan nye kuantiti =)

ARAJ said...

tapi kdg2 kita perlukan juga kuantiti....=)

Nu_Izz said...

kuantiti bnyk akn boleh kalo kualiti nye memuaskn

anda juga ingin tahu ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa