Thursday, March 31, 2011

Selamat Pengantin baru


Assalamualaikum...

Abdullah Ibnu Mas'ud Radliyallaahu 'anhu berkata: Rasulullah Shallallaahu 'alaihi wa Sallambersabda pada kami: "Wahai generasi muda, barangsiapa di antara kamu telah mampu berkeluarga hendaknya ia kawin, karena ia dapat menundukkan pandangan dan memelihara kemaluan. Barangsiapa belum mampu hendaknya berpuasa, sebab ia dapat mengendalikanmu." Muttafaq Alaihi.

sesunguhnye post ini amat lah terlambat aku post...sory ye sory..
salah satu sbb nye nak tggu gambar mse hari tu...sekarang dah dapat barulah boleh nak post..baru ade semangat siket...hehehe

2 minggu lepas dah majlis nie. aku balik hari khamis. lepas kelas building service je aku cabut balik kluang.. naik bas pkul 12 30. sampai je KL aku sempat tengok HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA tayangan pertama dekat the mines.. BEST... ade org belanja LAGI BEST!!!!
pkul 6 aku bertolak ke kluang.

aku balik dengan jiran aku..kebetulan dia pon nak join gak...sampai rumah dalam pkul 9 lebih...=)
majlis akad nikah dilangsungkan di Masjid ulu penggeli. lepas solat jumaat...



ni lah dia pengantin lelaki, pakcik bongsu belah mak.. dan majlis terakhir dalam adik beradik mak aku.. kalau ikutkan lepas nie cucu pertama akan menyusul. sape lagi kalau bukan aku??. sedia2. tapi lama lagi la..kejar kerjaya dulu.. takkan nak bagi anak org makan pasir je kan...(mentang2 amik civil) kuang3...



ha ni pulak makcik aku dah..dulu dia ni ustazah kat sekolah agama, pernah gak aja aku berzanji. sebelum pakcik aku, aku dah jumpe dulu.. hehehehe...


Alhamdulillah ni selepas diijab kabulkan.. Alhamdulillah dengan sekali lafaz mereka berdua disatukan dengan sah..Tahniah..





ni hero pakcik aku.. org lain sebok tgok orang akad nikah. dia sebok nak berkenalan dengan orang... peramah dia nie..hihih



proses bersalaman..


ni keluarga belah lelaki.. tak ramai yg nak bergambar. semua lari...hehehhe...ni diantara la..


yang nie pulak kawan+jiran aku. dengan dia la aku balik..dah macam bapak org dah..sejibik je muka...



ha yang senyum lebar ni aku la...bawak sirih junjung beb.. tugas besar nie..hehehehe

kami bergerak ke rumah pengantin selepas akad nikah untuk memberikan buah tangan..(tuka hantaran)..

jom
.
.

ni 3 dara pinggitan bawak hantaran.. hehehe. senyum je..


mana satu pengantin??? ha jangan silap pulak.. sebenarnye ni la tujuan aku balik. sampai cabut kelas. mujur ari jumaat smua kelas batal...hehehhe.. sebab diminta untuk jadi pengapit pakcik aku...=)


kat rumah bersanggar..aku tak sempat nak duduk. sempat teguk air je. deorang dah pangil nak berarak...




dah sampai depan rumah, ade pulak tol. ni tengah berunding la ni. tak nampak poket aku nak rebeh tu? penuh dengan duit tol la tu.... nasib bek la dia tak suruh bende pelik3. silat ke hape ke...


hah.. hamik kau. bederau aku kene kerumun..." Hamik kau.. bapak ramai.. ni kat tepi je nie..ade separuh lagi... mujur cukup..dah macam artis dah..."abg2 nak sain...abg!!!!" cepat bang"
hahaha..terkoya la pulak..=)



semoga berkekalan ke anak cucu cicit piut. (yeke) hentam saja la...



ni sebahagian yang datang..yang lain dah turun pegi tggu nak makan...cepat sangat.




jom kita makan pulak....lepas tu kameraman dah penat nak amik gambar..=)

sabtu lepas majlis di rumah lelaki..aku tak dapat balik sebab ade majlis n test. so tak dapat nak kerja sama2 ngn sepupu2 kat sana...

Dari Anas Ibnu Malik Radliyallaahu 'anhu bahwa Nabi Shallallaahu 'alaihi wa Sallam setelah memuji Allah dan menyanjung-Nya bersabda: "Tetapi aku sholat, tidur, berpuasa, berbuka, dan mengawini perempuan. Barangsiapa membenci sunnahku, ia tidak termasuk ummatku." Muttafaq Alaihi.

Dari Abu Hurairah Radliyallaahu 'anhu bahwa Nabi Shallallaahu 'alaihi wa Sallam bersabda: "Perempuan itu dinikahi karena empat hal, yaitu: harta, keturunan, kecantikan, dan agamanya. Dapatkanlah wanita yang taat beragama, engkau akan berbahagia." Muttafaq Alaihi dan Imam Lima.

kepada yang diluar sana yang masih berkemampuan. tak berkahwin lagi.. cari2 lah ye..kerana pernikahan melengkapkan separuh dari iman...insyaAllah...

SELAMAT PENGANTIN BARU....



18 comments:

iffizulkefli said...

hehe ko bila pulak nak kahwin nieee???

ARAJ said...

heheheh...aku nanti3 la...calon pon takde lagi nie..ko tlong carikan la...=)

iffizulkefli said...

hahaah aku tlg cri kn??tok dri sdri pon xlepas lgi...nk cri tok owg plak..hahah

ARAJ said...

hehehheh...takpe..ko lepaskan kawan ko nie dlu..bru lepaskan kau...kata kawan an??hihih

blog-tips-kurus said...

curi selai daun sireh itu. hihi..! :-)

ARAJ said...

heheh..tak payah curi..amik je...nak makan sirih ke??

ezzu said...

ko plak nmpk mcm pengantin man...haha....ko bila lgi nk kawin???

ARAJ said...

aku tak tau lagi la erry...cari la calon untuk aku...boleh??hehehhe

iffizulkefli said...

yerk la kan..kawan kan..t aku cari adik siti nurhaliza ek tok ko..hahah

ARAJ said...

taknak la adik siti nnt aku populer ko dah taknak kawn ngn aku karang...

iffizulkefli said...

hahah xpe la..aku still akan berkawan ngn ko sampai bila2..ko jgn wisau la...aku xheran ngn kepopularan diri ko tuh..hahaaha

ARAJ said...

btul eah???okeh...nnt ko bg tau ngn adik siti tu eah...aku nak temuduga dulu..=)

iffizulkefli said...

waaaahh bukan maen lgi..siap temuduga bagai..dasyt tuh..t aku pesan kat adik siti ek..heheh

ARAJ said...

mmg la...nak kene jadi teman aku...mase tua nnt...n insyaAllah bawa kesyurga..kene yg berkualiti....tak gitu???hehhehe

iffizulkefli said...

heheh insyaAllah...semoga ko jmpa ngn teman idop yg ko impikan ky..hehe :P

ARAJ said...

hehhehe...amin3...ko pon same eah..=)

iffizulkefli said...

heheh amin2...~~~~

ARAJ said...

aminn....jom mulakan pencarian..hihihih

anda juga ingin tahu ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa