Friday, May 20, 2011

Jalan mana yang kau pilih?

assalamualaikum

ketika pak kasim berjalan2 di tepi sawah sambil memakai payung pink dan memagang plastik berisi kuih pulut panggang tiba2 ade pulak la jalan yang bercabang tiga lepas tu ade papan tanda


kat papan tanda tu dah terang2 tulis jalan yang sesat dan jalan yang betul...pak kasim duduk termangu sambil berfikir sejenak dua jenak dan berjenak2. boleh tolong pak kasim tunjuk jalan tak??kalau korang la jadi pak kasim tu an. korang nak pilih jalan yang mana???

fikir


fikir


fikir


fikir


jalan sesat dalam islam adalah salah satu jalan yang membawa kerosakan kepada umat sekalian alam. namun adakah kita cukup ilmu didada untuk tidak terpesong dari jalan yang nyata ini?

kalau kita drive kereta atau ikut orang , bila salah jalan atau tersalah masuk simpang, kita dah serabut sampai ade yang naik angin salahkan sapa2 yg boleh ,salhkan jkr la,majlis pembandaran la.. tapi kenapa kita terpesong atau silap jalan dalam islam kita payah nak jadi mcm tu?tak pulak salahkan diri sendiri, alasannye "alah siket je, dosa pon dapat siket, bleh taubat"

dosa walaupon siket pasti dibalas, kawan

itu lah manusia..
ajaran sesat ini telah lama bertapak didunia ni, dari sebelum dan selepas kedatangan Nabi Muhammad lagi sudah ada yang mengaku sebagai rasul. katanya mendapat utusan melalui mimpi dan lain2.

ajaran sesat ini juga datang dengan pelbagai bentuk dan nama yang digunakan. ada yang mempunyai asas dari ajaran islam dan mengolah beberapa cara hidup atau syarak. dan ade juga yang mencipta agama sendri dengan mengunakan nama2 islam.

walau apa pon nama dan cara yg berkaitan dengan islam, siket atau banyak. ianya tetap ajaran sesat, yang dibawa oleh seorang individu yang mengasaskan ajaran tersebut. sesunguhnya ajaran sesat ini membawa kesan yang amat mendalam kepada penganut dan nama islam.

kenapa masih ade lagi umat islam yang terjebak dengan ajaran sesat?


::taksub kepada pengasas
::agama islam yang cetek
::inginkan kelainan
::menuntut dan memahami islam degan cara yang salah
::ikut kawan
::ikut orang2 yang dipercayai contohnye ustazah atau ustaz2 yang turut terjebak
::inginkan cara hidup yang lebih mudah

dalam setiap diri manusia pasti ade keinginan untuk berubah dan ingin mendalami ajaran islam yang boleh membawa ke syurga. dalam masa itu lah ajaran sesat ini datang terlebih dahulu dari agama islam yang sebenar dan kurangnya ilmu dalam diri itu akan menyebabkan individu itu boleh tersesat dan terjebak dalam ajaran sesat ini.

::yang paling penting sekali tidak dapat hidayah dari Allah.

macam mana nak membendung?

::pelajari dan memahami islam dengan sebenar2nya.
::mewujudkan akta2 untuk ajara sesat
::mewujudkan pusat2 pemulihan akidah untuk orang yg sesat
::berdoa kepada Allah agar tidak dipesongkan akidah dan ajaran islam.ade jugak yang terlampau mengikut adat dan keprcayaan orang melayu sehingga tidak dapat dielakkan. itu pon boleh dikategorikan sebagai ajaran sesat.

insyaAllah, marilah kita sama2 berdoa agar kita tidak terpesong dari agama lain atau ajaran lain dan jika diuji mint dikuatkan hati dan kecekalan jiwa agar kita dapat berthan dengan agama yang satu ini.. ISLAM THE BEST WAY EVER ..

::wassalam::

No comments:

anda juga ingin tahu ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa