Wednesday, July 20, 2011

tutorial: macam mane nak buat Banner Blog.



Assalamualaikum

ape kabo? lama dah aku tak jengah blog ni kan?

okeh atas permintaan daripada kawan aku sorang ni, dia nak belajar macam mana buat banner blog, hah ini dia aku nak turunkan ilmu, tak perlu betapa di gunung.
simple mimple pimple
so

..selamat belajar..

mula2 bukak dulu adobe photoshop

seperti yang dibawah ni aku gunakan Adobe Photoshop CS4
tapi takpe, tak banyak beza pon dengan yang lain.=)



gambar 1. klik pada butang "File" lepas tu klik "new" akan keluar macam diatas ni.
aku suggestkan saiz
1. width :12.667 inches
2. height : 5
3. resolution: 300

dan pastikan Background contents : transparent

lepas tu tekan "OK"




lepas tu akan kelua macam diatas. nak masukkan tulisan tekan icon "T" di sebelah kiri skrin.

lepas tu akan keluar macam kat atas nie (abaikan tulisan kat situ) =)


klik pada petak tu dan taip lah sesuka hati anda.korang edit la bentuk,saiz n warna dia. sesuka hati anda.jika mahukan mood atau effect pada tulisan, sila right klik pada sebelah kanan skrin (atas layer pilihan). akan keluar seperti diatas. pilih "blending option"

lepas tu akan keluar macam kat atas nie ha. macam2 ade so try sendiri. (takde tuto untuk ini)
atau pon follow mcm kat atas nie..=)




dah edit-edit, jadi la contoh yang macam kat atas ni. yang simple mimple pimple ni.

dah puas hati? dah taknak edit lagi?

kita save


lepas tu tekan "File"..."Save As"...keluar macam kat atas ni... tekan kat format "GIF"

lepas tu tekan "OK" "OK" "OK"

..dah selesai jadi la macam bawah nie..


okeh sekian saja dari ajaran yang tidak seberapa ni. nak tau lebih lanjut sila tinggalkan pertanyaan anda pada ruangan comment atau yang kenal aku leh la kacau..=)

.wassalam.

9 comments:

ezzu said...

kalu guna adobe photoshop CS3 mcm mane??

iffizulkefli said...

heheh TERIMA KASIH man...:))

ARAJ said...

sama je erry... boleh buat gak..tempat tool nye pon sama..=)

ARAJ said...

sama2 iffi..=) selamat mencuba..=)

iffizulkefli said...

hehe sedang belajar nie...nak tanye..kalau mcm nak letak gmbr cmner ek????

ARAJ said...

sama je...tekan "file" "open"

pilih gambar yg ko nak...=)

iffizulkefli said...

okey2....aku cube jap..hehe

Secret Garden said...

nak cari kat ne adibe photoshop tuh??

ARAJ said...

kat kdai cd driver ade biase..=)

anda juga ingin tahu ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa