Thursday, March 03, 2011

Hasil kerja last minit.


Assalamualaikum.

Dalam kehidupan kita ni memang tak sah kalau takde kerja atau tugasan kan?

Mau yg formal atau pon tidak formal.

Apa yang aku nak sentuh hari ini adalah sikap kita yang suka buat kerja last minit. Letih tu, letih. Sem ni banyak pulak kerja aku. Lab report macam2 lah. Dengan testnye. Tapi masalahnye kenapa kita perlu buat kerja last minit. Banyak keburukannya lah aku rasa.

Keburukan

Badan dan kepala otak penat

Kualiti kerja berkurang

Tak sempat nak cover semua chapter (kalau exam)

Buat kerja tergesa2.

Kalau tak tau buat tak sempat nak refer lecturer.

Tak boleh nak cek kerja tu.

Menyusahkan orang lain.

Kene beratur panjang (kalau kat kedai2)

Kebaikan

Aku rase takde kebaikan buat kerja lambat nie.

See.. korang pon Nampak. Tapi kenapa buat lagi? Ntah la aku pon tak tau. Sbb aku pon jenis yg mcm ni. Study last minit,buat keje last minit. Haish…

Tadi masa aku gunting rambut sempat jugak bualkan topik nie. Aku mula bukak crita.

Biasanya kalau kat kedai gunting rambut nie pakcik tu kata musim2 cuti mmg siket lah, orang buat dono je rambut panjang ke pendek ke. Nanti tengok la kalau dah nak sekolah. Pakcik tu pon takde rehat. Berduyun nak gunting rambut. Bila lambat marah. Tak pernah pulak nak salahkan diri sendri “sapa suruh tak pegi awal” esok nak sekolah arini baru potong.

Aku pon mencelah. Semua nak last2 minit. Pakcik tu pon tambah.

buat kerja last2 minit ni dah jadi budaya bangsa melayu kita sendiri bila dah lambat mula nak marah3. Ni la bangsa kita. Agak2 bila nak berakhir budaya last minit untuk orang melayu nie?

tgok klu dah ramai2 mcm ni...tak sangup aku

gambar by: pakcik google

Sekarang nip on korang mesti tengok an? Berita (pembayaran saman) apa jadi? Dah nak tarikh tutup baru nak serbu, baru nak bayar, baru nak cek, bila dah penuh suruh bukak kaunter tambahan, kalau lambat macam biasalah “marah”. Tak pernah nak salahkan diri sendri. Bila dah tau akibatnya masih lagi buat kan? Aku pon nak nasihat diri aku sendiri ubah la ubah. Jangan la jadi mcm nie. Try slow2 kita buat kerja tu bagi awal. Takde la sakit. Takde la serabut ,tak bolok.

Arini aku buat rambut baru…hehhehhe…takde botak2 dah…=)

4 comments:

iza zaty said...

setuju meskipun mak cik mcm gtu gak kadang2. haha

ARAJ said...

haah...bgus3..mari kita berubah

.: iEyLa :. said...

ooo..entry ni ek??
but last minute nye keje really works well with me..
huhu...alasan mcm2 kan.. :)

ARAJ said...

hmm..tu lah..jadikan kita kretif untuk mencipta 1001 alasan kan???hhehehhe

anda juga ingin tahu ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa