Monday, August 08, 2011

Hormati bulan suci


Assalamualaikum

Alhamdulillah hari ini 8 hari sudah kita menunaikan kewajipan seorang muslim. apa yang aku nak sampaikan.

aku baru2 ni turn la KL nak balik kluang dan sempat jugak aku memerhatikan gelagat manusia yang dinamakan "BERAKAL". yes "BERAKAL". tapi kenapa mereka tak guna sebaiknya?

  1. berpegangan lelaki dan perempuan bukan muhrim
  2. gelak2 yang melampau batas
  3. mengunyah gula getah
  4. hisap rokok
  5. mengeluarkan kata2 "INDAH"
  6. perlakuan tidak elok


mereka kah "BERAKAL"??? jika buat perkara ni dibulan yang suci ini?

"ANDA TENTUKAN"

sedangkan orang bukan islam ada cara nak minum nak makan. mereka pon ada rasa hormat dengan bulan Suci ini. kita? anda?? ada?? kalau ada ALHAMDULILLAH. kalau takde cuba fikirkan anda dimana.

bukan apa kalau kita orang islam sesama kita ternampak, mungkin dalam lubuk hati
" eah budak ni puasa ke tak? tak senonoh nye la perangai"

kalau orang bukan islam, mungkin dia akan terlintas
"macam ni ke orang islam? macam ni ke islam aja mereka?"

ha nampak tak beza? kita akan judge only that person. tetapi non-muslim akan judge the whole islam. so? fikirlah

wassalam

5 comments:

ezzu said...

manusia zaman skrg..susah nk dididik n diajar..makin diajar makin melawan..sebab tu rmai yg x tau menghormati bln suci nie..."just pandangan aku jer..hehehe"

ARAJ said...

yup ezzu...aku sokong yang tu..=)

zieyll^bluehazel said...

erm ,betol . manusia zaman sekarang ramai yang ambek ringan perkara2 mcm ney . eih , susah nak cakap . --'

ARAJ said...

heheheh..tak pyh ckp..taip je..=_="
hihihih...

mmg pon semkin mnjdi2...ade idea nk buat?

iffizulkefli said...

sama2 kita hormatinya..:)

anda juga ingin tahu ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa