Wednesday, May 16, 2012

KISAH BENAR sempena HaRi GuRu

Assalamualaikum. 
tadi niat hati nak tido lpas mghrib..sat lagi member ajak kluar minum..okeh no hal..lpas isyak pegi ngeteh.hehehe..member aku bukak cerita..esok hari guru taknak buat function kat sekolah ke? hehehe

Wah..16 Mei kembali lagi..walaupon skrg ni aku bukan sekolah lagi,atau bukan penuntut dimana2 istitusi pengajian.tapi aku semangat jugak we nak celebrate..

zaman sekolah..sapa yg takde kenangan kat sana?? angkat tangan meh aku nak kira...hehehe 1 2 3 4 owh tu adik2 yg tak sekolah lagi..sabar dik.nnt ade la tu..hehehe

ini kisah benar..pagi2 aku nak kene bangun..zaman kecil2 bukan satu perkara yang mudah untuk bangun pagi..sekali mak kejut dalam posisi baring. lagi sekali mak kejut kita dalam posisi tengah duduk..last sekali kejut kita dalam posisi cangkung dalam bilik air dengan tangan direndam dalam tong air.."ALONG!!!!! bangun jngn termenung je dalam bilik air" masa tu la baru bunyi air..hehe comel sungguh..

sampai sekolah kene beratur dulu sebelom masuk skolah.. "angkat.... turun... angkat... turun..senang diri,, jaga sedia..." wah sungguh kanak2..lepas dengar cikgu berceramah tu masuk kelas..kadang2 kene buat spot cek..hahahha..mengelabah mana yg tak potong kuku, tak pakai lencana,name tag tak pasang..wah disiplin mesti..

kalau dulu cikgu disiplin dengan rotan yang panjang..dengar langkah pon dah takut. ustazah dan ustaz dengan tudung labuh dan songkok masing2. cikgu BM cikgu math muka mesti genius pakai baju lawa. pengetua atau guru besar mesti tua dan kepala botak.park depan sekolah special parking..itu la otak budak2 yang sangat nakal.

aku? sapa kata aku budak yg berdisiplin? ha NAKAL ITU MESTI.TAK nakal Bukan budak namanye.=) aku kalau ponting kelas takde la..tapi aku sllu ponteng perhimpunan..dduk kat kelas mak aku..hehehe(anak cikgu).
pernah kene pangil dengan cikgu disiplin sebab sepak muka budak..pecah bibir dia..hihihi..agak ar nakal aku.tak padan dengan pakai seluar atas pusat kocek besar.seluar getah tali pingang lilit 2 kali.. terbaik..sekolah rendah aku tak berpeluang jadi pengawas..sebab mak aku tak pernah bagi aku jadi pengawas..so paling tggi..aku jadi ketua darjah dari darjah 1 sampai darjah 5..hehehehe

start skolah menegah. walla aku jadi pengawas..tak berani la nak langgar disiplin..paling teruk pon aku tak buat kerja math sebab aku pemalas( itu mesti) dari form 1 aku sllu kene denda bila klas math..sampai kemuncak aku jadi ketua pengawas kene dduk kat dataran buat kerja..puncanye sebab aku tak masuk kelas math sbb ade meting pengawas..aku KP so kene dduk tengah2 dataran tu..wah MALU?? tak langsung..lagi aku gelak..hampeh punya anak murid..tapi tu la..sbb ddikan cikgu yg tahan kerenah aku tahan kepala aku...Math aku A1 dalam SPM..wah haven masa tu..

tu je la kot masalah aku.. hemoh3

dulu paling suka bila masuk pertandingan..sebab ape? skip kelas nak buat latihan...lepas tu masa nak g tu market  "wah dak tu g wakil sekolah"..hahahaha...tak reti malu..dalam kelas kalau cikgu tak best asit nak ngantuk..tapi tahankan mata.tapi jarang la aku buat mcm tu..sbb cikgu2 aku semua THE BEST!!!!.. =)

sape tak kenal dengan Lori MILO dan abg Jual Buku..

"ye adik2 esok abang ade jual buku..ni abang ade bg kertas..balik tunjuk mak abah beli buku ye..." aku masa tu je dgar..lpas tu aku dapat kertas tu aku buang..sbb aku tau mak aku tak kasi punye beli buku2 macam tu...sbb aku pemalas baca buku pon satu sebab jugak...hehehehe 

pon2..lori milo park btul depan kelas..mata dah tak focus tgok pakcik tu buat air milo atas lori..setiap tin disusun di atas tong..2 bungkus serbuk milo sekali dituang..gila laaaaaa..bila nak rehat ni..milo ni best..murid2 dapat satu cawan sorang..aku pon lepas dapat air tu..minum abiskan..trus pegi belakang..KElas mak aku yang dituju...ahahhha..tgok2 ade 1 jug..wah lagi haven..ngadap kat situ pulak..=)

kenagan 11 taun sekolah mngh dan rendah..dihimpunkan tak cukup beb 1 post..bosan korang..
tapi tu la cikgu adalah org ke 3 selepas mak dan abah kita.yang dah abis kan masa untuk kita.mendidik kita..sekarang aku dah besar kot..besar la jugak...terima kasih cikgu kerana membesarkan pengetahuan saya..=)...


SELAMAT HARI GURU KEPADA SEMUA GURU DIMALAYSIA...

ucapan kepada semua yang pernah mengajar diri ini..klik sini ucapan

2 comments:

ezzu said...

nakal jgak lh mu nie kn smpai pecah bibir anak org mu sepak...hehehehe...
tp kenapa gmbr last tu letak gmbr masa kat u..letak lah gmbr masa skolah dulu...

Abdul Rahman said...

gambar kat sekolah aku takde la..yg ngaja gitu..tah mana tah aku simpan..ahahah

anda juga ingin tahu ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Masa